heltvanligdag.blogg.se

Vi är en helt vanlig familj i en helt vanlig förort. Vi bloggar om helt vanliga saker, en helt vanlig dag.

Sy egna strumpor

Publicerad 2015-02-11 12:50:00 i Allmänt, Mina gratis mönster, virkat & sytt,

 
 
 
Jag har provat på att sy egna strumpor, förvånande nog fungerar det förvånansvärt bra, och jag kommer defenitivt att fortsätta med det! Det är superenkelt, roligt och blir väldans bra. Varning utfärdas.. beroende framkallande!!!
Mönstret jag har gjort passar mina tassar på ca storlek 39 och jag tror dessa funkar bra på storlek 38 och 40 också,
Mönstret kan du ladda ner >>>här <<<   
 
UPDATE:  Nu finns det barnmönster också, det kan du hämta >>>>här<<<<<
(mönstret passar lagom för barn mellan 2,5-6 år, har du större eller mindre barn kan du förstora eller för minska mönstret någon centimeter, jag kommer lägga upp anpassade mönster för mindre fossingar senare då dessa är för stora för min minsting,)
 
För att sy dessa behöver du en overlockmaskin, du använder Flatlocksömmen, kolla din instruktionsbok för inställningar eller googla om du inte är helt hundra på vad det är för något. 
 
UPDATE:  Det går att sy dessa på en hushållsmaskin, Använd den bredaste sicksacken du har och sänk trådspänningen (du får testa dig fram med hur låg spänning du ska ha, jag tycker det blir snyggast med att sy räta mot räta och sen dra isär tygerna så att du får "strecken" på utsidan.
 
 
Nu kör vi
 
Börja med att klippa ut mönsterdelarna,Om du har valt ett mönster utan något upop eller ner, och inte vill ha sömmen över tårna kan du sätta ihop de två mönsterdelarna till en hel, gläm då inte att räkna bort sömsmånen på 1 cm när du sätter ihop mönsterdelen. 
 
Jag använder ett tyg med pastellpärlor som inte har någon upp eller nersida men jag tycker att tåsömmen är snygg så jag väljer att göra strumpan i 2 delar. 
 
När du skurit ut delarna är det bra att göra en markering på delen som är ovansidan av strumpan, så man ser vad som är uppåt och neråt, den delen är kortare ner mot tån och det är lätt att lyckas vända åt fel håll om man inte ser sig för. 
 
 
 
Nu är det dags att börja sy, Lägg ihop ovansidan (mot tån) med tå-delen på undersidan av strumpan. ovansidan ska ligga underst när du syr. Sy med flatlocksöm rakt över. Jag har använt en lite bredare flatlocksöm (vänsternålen då jag har fått för mig att en bred söm känns mindre när den ligger slätt)
 
 
När du sytt sömmen viker du ut den och kollar att sömmen ser slät och fin ut och inte har vikt sig fel någonstans. 
 
 
 
 
Nu ska vi sy hälen, Då viker du strumpan, aviga mot aviga där hälkilen är. 
 
 
 
 
 
Sy sedan en flatlocksöm på varje sida. Se till att hela tiden ha samma sida uppåt nör du syr, annars viker sig sömmarna olika, jag föredrar att ha kanten på flatlocksömmen uppåt på hälen och för att få det så ska den korta delen ligga underst när du syr. 
När du sytt sömmarna slätar du ut sömmarna och kollar att de ser släta ut, här kan du oim du vill efter att du slätat ut sömmen sätta några stygn med hushållsmaskinen i ytterkanten av hälen fr att vara säker på att sömmen sitter ordentligt, jag gör det inte för strumpor som är för eget bruk, men ska jag ge bort eller om jag skulle sälja till någon skulle jag säkra att den sömmen sitter. Detsamma med sömmen som går på ovansidan av foten vid tårna, Syr du för att ge bort i present kan det vara bra att sätta några stygn även där så du vet att sömmen sitter. Jag har inte varit med om att de gått upp men "better safe than sorrry".
 
 
 
Nu är det dags att sy ihop strumpan. 
 
Vik strumpan fram i tån så den ligger dubbelt, då ovansidan har lite buktande kanter får man se till att undersidan följer kanten hela vägen. Att nåla kan vara en bra idé även om jag själv oftast är alldeles för rastlös och bara kör på. Att tänka på är när man syr sidorna är att sömmen vid tån och att sömmen vid hälen kommer in ordentligt i den nya sömmen, annars riskerar de sömmarna att sticka iväg och repa upp sig. 
 
När du sytt båda sidorna är det bara släta ut sömmarna.
 
 
Fäst alla svansar, sen får du sy ovansidan efter eget tycke, antingen fålla kanten eller sy en overlocksöm varvet runt, eller kanske kanta med vikresår eller nåt fint trosresår. 
 
Klart. 
 
 
 
 
Skicka gärna bilder på dina alster till [email protected] så lägger jag upp dessa här i bloggen vid tillfälle :)
 
Extra stort tack till Runi Arntsen för provsömnad av mönster och för att ha fått svara på en trillion frågor och funderingar <3
 
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: B

Publicerad 2015-02-11 15:59:08

Superfina! Vad är det för material du använder? Sockor brukar ju vara tunnt stickade, tänker jag.

Svar: jag har använt vanlig jersey, en blandning på 96% bomull och 4% elastan, 200 gsm. allt däromkring funkar nog alldeles utmärkt
heltvanligdag.blogg.se

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-02-28 11:43:09

Superhäftigt med egensydda strumpor!!
Jag har aldrig sytt med mönster och förstår inte hur man gör mönstret/delarna? Vill du förklara för en nybörjare?
Tack!

Svar: skruv ut pdf:en som finns att ladda ner, kolla att kontroll rutan på din utskrift är 3 cm. sen klipper du bara ut mönsterdelarna och ritar av på tyget :)
heltvanligdag.blogg.se

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-03-13 07:47:36

Jag sydde barnmönstret på en vanlig hushålsmaskin och barnmönstret passade inte ens min lilla med stl. 24. Vad gjorde jag för fel?

Svar: det var väldigt märkligt. kollade du om kontrollrutan var 3 cm så don skrivare inte förminskat mönstret i utskriften (det kan hända på vissa utskrifter, då kan man prova att skriva ut i 110% och se om det stämmer bättre. Annars vet jag inte om det kan vara att sömmen blir mindre stretchig på hushållsmaskinen än med en flatlocksöm, min 6-åring kan få på sig dessa och hon har bra mycket större fötter än storlek 24.
heltvanligdag.blogg.se

Postat av: Leila

Publicerad 2015-03-13 16:34:43

Hade gett upp att hitta ett par overkneestrumpor i krossat sammet, så googlade att göra egna strumpor och hamnade här! Jättebra mönster men jag undrar om det skulle gå att använda det men gömma sömmarna? Vill ju helst inte att det ska synas på svarta strumpor^^

Postat av: Eva

Publicerad 2015-10-24 10:53:48

Vilken toppenide! Jag har lagt mönstret högst i min hög av "att göra saker". Verkligen inspirerande. Måste bara kolla min OL maskin för flatlock.

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-12-15 22:32:50

Ååå så sköna strumpor det blev. Tycker dock inte jag fick till sömmarna så snyggt som du. Jag har dock en fråga om hur du fäster svansarna.

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-08-12 12:51:43

Så jättesköna 😊 superbra 😊

Postat av: Tove

Publicerad 2018-04-10 10:40:30

Underbart! Nu kan ju tights/leggings och strumpor matcha. Blir också ännu mer sugen på att införskaffa en overlockmaskin. Vilket märke/ modell använder du?

Postat av: Ellinor

Publicerad 2020-09-24 19:37:51

5 par strumpor sydda av tygrester. Jättebra. Gör gärna fler storlekar!😍

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela