heltvanligdag.blogg.se

Vi är en helt vanlig familj i en helt vanlig förort. Vi bloggar om helt vanliga saker, en helt vanlig dag.

Armband med telefonnummertill barnen

Publicerad 2013-10-09 09:18:21 i virkat & sytt,

Vi är ute och flänger ganska ofta och har ju dessutom ganska många barn och jag är alltid rädd att nåt av barnen ska komma ifrån oss. Jag brukar skriva mitt mobilnummer med märkpenna på armen på dom så att de kan få hjälp att komma i kontakt med mig om vi hamnar i den situationen. Det är ju inte sådär jättekul eftersom att dels så sitter tuschet i ett bra tag efter och sen talar det emot att dom själva inte får rita på händer armar och ben, vilket händer lite allt som oftast och inte ser så kul ut.
Nu fick jag tag i pärlor med siffror på. KALASBRA! så nu sätter jag på dom armband med färgglada pärlor och mitt mobilnummer istället innan vi sticker iväg på äventyr. Perfekt!

Sy en mössa med öronlappar och knytband.

Publicerad 2013-10-06 09:25:00 i Mina gratis mönster, virkat & sytt,

 
 
 
Min son Sixten är som olja och vatten när det kommer till mössor/hattar/kepsar. Sätter man nån form av huvudbonad på huvet på honom tar han av sig den direkt. Till slut gav jag upp och gjorde en mössa med öronlappar och knytband. Den sitter fastknuten under hakan och får faktiskt sitta kvar efter en stunds intensivt slitande. Jag har fått förfrågningar om mönster på den, jag har ju bara gjort ett mönster efter Sixtens mått och det är ju inte så kul för er med barn med andra huvudstorlekar, så efter lite fundering så har jag klurat ut hur man kan storleksanpassa den. 

Som alla andra mönster jag gjort gäller samma grej. Dela inte/sälj inte mönstret, vill ni dela det vidare får ni jättegärna länka hit. Den slutliga produkten(mössan) är er egen kreation och den får ni sälja/ge bort/ använda själva hur mycket ni vill. Länka gärna hit i samband med publicering av bild på era alster. Maila gärna bilder på saker ni gör av mina mönster så lägger jag upp dom här.

Mönster: Mössa med Öronlappar.

Mössan jag gör i beskrivningen är till min son som har ca 47/48 i huvudomfång någonstans. Så alla mått här utgår ifrån det.

De storlekar jag brukar göra mina mönster ifrån beroende på ålder är som tabellen visar nedan, men sen är alla barn unika så det är bara ett direktiv.

Storleksguide mössor

ålder huvudomfång
0-3 månader 38 cm
3-6 månader 42 cm
6-12 månader 45 cm
1-2 år 48 cm
2-4 år 50 cm
4-7 år 52 cm
7 -10 år 54 cm
10 - uppåt 56 cm

 

 Så det första vi ska göra är att ta fram de mönsterdelar vi behöver.

Det är följande delar:

Själva mössdelen, fram och baksida (2 st)

Pannbandet (muddväven som går runt huvudet (1 st)

Öronlappar (4st)

Snören att knyta med och den lilla knoppen högst upp. (2st, den längre kapas för topp-delen)

 

 
ta fram mönsterpapper (eller vanligt papper, andra använder bakplåtspapper, alla sätt är bra utom de dåiga)
 
Räkna ut vilken storlek du ska göra på mössa, alltså, huvudomfånget minus några centimeter, dela detta på 2. Alltså i mitt fall 22 centimeter. (när jag skriver 22 centimeter hädanefter så får du fylla i ditt eget mått där istället)
 
Gör en cirkel på 22cm i diameter, då har du ovandelen på cirkeln som är böjningen på själva mössan, på den nedre delen av cirkeln gör du formen som en fyrkant. (se bild nedan)
 
 
 
För att få rätt höjd på mössan tar du ditt framtagna mått (22) och multiplicerar det med 0,8, och sedan tar du närmaste heltalet .  22 * 0,8 = 17,6 , så i detta fall så blir det alltså 18.
 
Från toppen så mäter du nedåt, 18 cm, där kapar du höjden på mössan.  (se bild nedan)
 
 
Då är själva huvuddelen av mönstret klart. Då går vi vidare till öronlapparna, dessa är framtagna på samma vis, du börjar med en cirkel. Återigen ska du ta bredden (22) och multiplicera det, den här gången med 0,3 för att få bredden på cirkeln. 22 * 0,3 = 6,6. För att få längden på öronlappen så tar jag bredden (22) och multiplicerar med 0,35. Alltså, 22 * 0,35 = 7,7. Den här gången ska inte cirkeln kapas, utan nu ska den bli längre, så gör din cirkel med en diameter på 6,6 cm, och sen gör du fyrkanten nederst så den totala öronlappen mäter 7,7. (Se bild nedan)
 
 
 
Nu är det dags för att göra mönstret för pannbandet. återigen blir det lite matematik, ta din bredd (22) och dubbla den, alltså 44. Sedan tar du den siffran (44) och multiplicerar med 0,9. sedan rundar du av till närmsta heltal. I mitt fall blir det alltså
44 * 0,9 = 39,6~ 40 cm. Så mitt pannband ska vara 40 cm långt, sen vill jag ju ha höjden på pannbandet, antingen så avgör du med blotta ögat hur brett pannband du vill ha (tänk på att tyget ska vara dubbelvikt) eller så slänger du in en matematisk beräkning här också, ta ditt pannbandslängd, och multiplicera med 0,35 så får du en bra relation.
40 *0,35 = 14
Mitt pannband ska alltså ha måtten 40 brett och 14 högt.
 
 
 
Nu till det enklaste. Snören,
Band nummer ett: 3cm * 27cm
Band nummer två. 3cm * 30 cm.
 
Tänk på trådriktningingen när du skär ut mönstret, så du får stretchen åt rätt håll. Det ena bandet är lite längre än det andra för att du ska kunna kapa en bit av det till den lilla "knoppen" högst upp på mössan.
 
Jag hoppas du orkar hänga med i alla beräkningar här, om du kör fast någonstans eller inte fattar vd jag menar är det bara frågas å löser vi det :) Det här var det enklaste sättet att göra det på för att få mönstret att passa till vilken storlek som helst.
 
 
Nu till själva sömnaden.
Ta huvuddelen och vik på längden. I mitten på mössan mäter du ut en "kil" på 1 cm bredd  och 5 cm höjd, gör detta på båda huvuddlarna. sy sedan utmed linjen.
 
när du vecklar ut tyget så blir det en söm i mitten på varje del. Det är för att det ska bli lite sluttning på mössan så den ska följa huvudformen.
 
Banden. Ta de två remmarna som du klippte ut, sy dessa med avigan utåt, vänd sedan dessa så att sömmen sitter på insidan. jag brukar ta hjälp med en virknål att vända på bandet, men det verkar finnas lika många sätt att göra det på som det finns människor som syr band. Det finns "bandvändare" att köpa som är som en lång pinne av nåt slag som verkar skitbra för detta ändamål, ligger helt klart på min inköpslista....
 
 
 
 
När Banden är vända så klipper du av en bit (3-4 cm) av det längre bandet,  till toppen på mössan, lägg banden åt sidan för stunden och ta fram huvuddelarna igen.
 
Lägg dessa med räta mot räta och nåla ihop.
 
Ta det lilla bandet och vik dubbelt och peta in på toppen av mössan, så att denligger mellan de räta tygerna med ändarna utåt.
Tyvärr missade jag att fota det här momentet men lägger in en annan illustration på det bara för att det ska finnas lite hjälp med vad jag menar.
 
Nu med den lilla knoppen mellan tygerna, sy ihop dessa två utmed hela rundeln, så att det blir som en mössa. bara nederkanten ska vara öppen.
 
 
Då går vi vidare till nästa steg, nämligen öronlapparna.
 
Lägg en öronlappsdel med rätsidan uppåt, tag ettband och lägg ovanpå, som bilden nedan.
 
Ta ännu en öronlappsdel och lägg ovanpå, sy sedan utmed den "rundade kanten"
Upprepa det på nästa öronlappsdel.  Vänd dom åt rätt håll.
 
 
 
 
Nåla fast dessa på insidan på mössan som på bilden. De ska sitta satt de sitter kant i kant med sidosömmarna. Så bestäm vilken sida som ska vara baksida på mössan, nåla alltså sedan fast öronlapparna på bakstycket med kanten mot sidosömmen, Så den delen som du bestämt ska vara framsida på mössan ska det INTE sitta någr öronlappar på. Sy fast öronlapparna.
 
Ta fram pannbandsdelen, vik denna på bredden och sy en söm utmed kanten. så att den blir som ett "pannband"
 
Vik det dubbelt så att sömmen hamnar på insidan,  ta och stoppa ner det i mössan med mittsömmen på pannbandet i mitten på bakstycket på mössan, fördela pannbandet jämt och nåla fast inutimössan, jag brukar ta fyra punkter, (mitt fram, mitt bak, och sidosömmarna på mössan, och nåla fast på dessa punkter på pannbandet, dremellan är det bara sträcka ut mudden jämt.
 
 
 
Sy utmed kanten, när det är klart ska det se ut som på bilden nedan.
 
 
 
Vänd runt kanten i önskad bredd, jag har c 1 cm vik på insidan, snygga knybanden, (jag har bara pillat in kanterna en bit och satt ett stygn)
 
Klart.
    
 
 
 
Hoppas du inte tyckte mönstret var allt för krångligt och är det något som är oklart tveka inte att fråga:)
 
Ha det bäst /Jennie

Mönster till Tutt-mössa

Publicerad 2013-10-03 13:02:00 i Mina gratis mönster, virkat & sytt,

 

Det dök upp önskemål i en mammagrupp jag är med i om ett mönster till en tutt-mössa. En sån som ser ut som ett bröst uppifrån. Absolut skitkul grej när man ammar offentligt och farbror rätt å riktig eller tant Skitsur som ska blänga och göra upprörda mindr får sig en rejäl tutt-chock. Helt enkelt helrätt. Hur som helst så tittade jag lite påde mönster som jag hittade gratis och som alltid så kan jag ju aldrig vara nöjd med vad jag hittar så jag kastade dom beskrivningarna åt sidan och har nu gjort ett eget.

Ni får jättegärna virka mössorna, ni får sälja dom, ge bort dom, använda dom själva, slutperdukten är din egen, men mönstret vill jag behålla som mitt, Vill ni dela mönstret gör ni det genom att länka till den här sidan, lägger ni ut bilder på era alster uppskattar jagjättemycket om ni länkar till mig. Okay, nog om det, nu till mönstret.

Garn Victoria (Marks & Kattens)

info om garn om du vill hitta likvärdigt av annat märke:
100 % bomull
50 gr = ca 82 m

Virknål= 3,5

Färg 1: rosa (till toppen)
Färg 2: beige (nedre delen)
FM = Fast maska
2FM i 1 = 2 fasta maskor i samma maska)
SM = smygmaska
LM= Luftmaska
Information mellan * ... *skall upprepas varvet ut.
Alternativ till magisk ring: Kedja 2 FM, Virka 5FM i den andra maskan från nålen.

Storlek 1. 0-4 månader ( 37-40cm)
Storlek 2. 4-8 månader ( 41-46cm)
Storlek 3. 8 månader + ( 47 cm)

Storlekarna varierar på hur hårt du virkar och måtten är ungefärliga, mössan är stretchig så passar ett huvud som är större än omkretsen, men santidigt virkad i ett lite tjockare garn vilket glr mössan ganska stabil så den bär upp sig själv och kan användas av ett barn med något mindre huvudomfång änvad mössans storlek är.tex kanmin dotter ha storlek 2 (42 cm när jag mäter, och hon har några millimeter från 39 i omfång)


V1.
Börja med färg 1,Gör en magisk ring och virka 5 FM. ( den skall inte slutas utan nästa varv byggs vidare på föregående. Sätt en markör i första maskan på varje varv så slipper du sitta och räkna vart du är någonstans.

V2.-V3. FM varvet ut (5)
V4. *2 FM i 1 *(10)
V5. *1FM, 2FM i 1, * (15)
V6. *2FM, 2FM i 1, * (20)
V7. *3FM, 2 FM i 1, * (25) avsluta med en SM klipp av och fäst garnet. Byt till färg 2 och fäst garnet någonstans utmed kanten (inte där du avslutade med föregående färg )

V8. * 4 FM, 2FM i1* (30)
V9. 6 FM, 2 FM i 1, * 5 FM, 2 FM i 1* (35)
V10. 7 FM, 2 FM i 1, * 6 FM, 2 FM i 1* (40)
V11. 8 FM, 2 FM i 1, * 7 FM, 2 FM i 1*
(45)
V12. 9 FM, 2 FM i 1, * 8 FM, 2 FM i 1*(50)
(för storlek 1. gå vidare till V.17)
V13. 10 FM, 2 FM i 1, *9 FM, 2 FM i 1*(55)
V14. 11 FM, 2FM i 1, * 10 FM, 2 FM i 1*(60)
(för storlek 2. gå vidare till V.17för storlek 3 fortsätt till V.15)
V15. 12 FM, 2 FM i 1, * 11Fm, 2 FM i 1*(65)
V16. 13 FM, 2 FM i 1, * 12 FM, 2 FM i 1* (70)

För Storlek 1
V.17 13FM, 2 FM i 1, 36FM, 2FM i1, FM Varvet ut (52)
V 18. 2 FM ,2 FM i 1, 26 FM, 2 FM i 1, FM varvet ut. (54)
V 19. 21FM, 2 FM i 1, 42, 2 FM i 1, FM varvet ut. (56)

För Storlek 2
V.17 18 FM, 2 FM i 1, 41FM, 2FM i1, FM Varvet ut (62)
V 18. 7 FM ,2 FM i 1, 36 FM, 2 FM i 1, FM varvet ut. (64)
V 19. 26FM, 2 FM i 1, 52, 2 FM i 1, FM varvet ut. (66)


För Storlek 3
V.17 18 FM, 2 FM i 1, 51FM, 2FM i1, FM Varvet ut (72)
V 18. 7 FM ,2 FM i 1, 41 FM, 2 FM i 1, FM varvet ut. (74)
V 19. 26FM, 2 FM i 1, 62, 2 FM i 1, FM varvet ut. (76)

V20. och framåt.

Virka FM tills du fått önskad höjd på mössan. På sista varvet börjar du med en LM, avsluta varvet med en SM i denna LM. Klipp av garnet och fäst. Sy fast lösa trådar.

Nu är din nya tutt-chock-mössa klar.

Om du har några frågor eller kört fast så är det bara fråga på, jag gör vad jag kan för att hjälpa till, hittar du några fel i mönstret får du hojta till.

 

Boobies :)

Publicerad 2013-10-03 00:10:59 i Allmänt,

Mammorna i majbebisar2013 gruppen vill Tutt-chocka folk vid amningen så nu ska jag ta fram ett mönster på såna mössor :) lägger upp beskrivningen här i bloggen när jag klurat färdigt. Av nån mystisk anledning blir jag sugen på tårta när jag sitter å joxar med den här kreationen, märkligt :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela