heltvanligdag.blogg.se

Vi är en helt vanlig familj i en helt vanlig förort. Vi bloggar om helt vanliga saker, en helt vanlig dag.

Snabb genomgång av en flatlocksöm

Publicerad 2015-02-11 14:45:00 i Allmänt, Mina gratis mönster, virkat & sytt,

En flatlocksöm göra på Overlockmaskinen, Det blir lite som en täcksöm du kan göra med din overlock. 
Det du gör är att du lägger tyget aviga mot aviga, sen syr du utmed kanten som vanligt.
 


Dra sedan isär tyget, då viker sig sömmen åt sidan och lägger sig platt.
 

på baksidan får sömmen som breda stygn
 


Så ser alltså en flatlocksöm ut.
 
Flatlocksömen gör du med 1 nål (jag använder den vänstra och låter den högra nålen sitta kvar oträdd) 
För inställningar så måste man testa sig fram,  men det vanligaste är att man sätter 0-0,5 på trådspänningen för nålen
(det reglaget längs till vänster på maskinen) sen det tredje reglaget näst längst ut till höger (som går till den övre gripartråden) låter du vara som vid vanlig OL sömnad på jersey, sista reglaget längst till höger ökar du spänningen på något, jag har tex min på 8:a vid flatlocksöm, den står vanligtvis på 5,5.  
 
 
 
på min maskin (Husqvarna Viking Huskylock s15) så  ser inställningarna ut så här: 


 
Det va en intensivkurs i flatlock :) har du några frågor är det bara hojta till
 
/Jen
 

 

Sy egna strumpor

Publicerad 2015-02-11 12:50:00 i Allmänt, Mina gratis mönster, virkat & sytt,

 
 
 
Jag har provat på att sy egna strumpor, förvånande nog fungerar det förvånansvärt bra, och jag kommer defenitivt att fortsätta med det! Det är superenkelt, roligt och blir väldans bra. Varning utfärdas.. beroende framkallande!!!
Mönstret jag har gjort passar mina tassar på ca storlek 39 och jag tror dessa funkar bra på storlek 38 och 40 också,
Mönstret kan du ladda ner >>>här <<<   
 
UPDATE:  Nu finns det barnmönster också, det kan du hämta >>>>här<<<<<
(mönstret passar lagom för barn mellan 2,5-6 år, har du större eller mindre barn kan du förstora eller för minska mönstret någon centimeter, jag kommer lägga upp anpassade mönster för mindre fossingar senare då dessa är för stora för min minsting,)
 
För att sy dessa behöver du en overlockmaskin, du använder Flatlocksömmen, kolla din instruktionsbok för inställningar eller googla om du inte är helt hundra på vad det är för något. 
 
UPDATE:  Det går att sy dessa på en hushållsmaskin, Använd den bredaste sicksacken du har och sänk trådspänningen (du får testa dig fram med hur låg spänning du ska ha, jag tycker det blir snyggast med att sy räta mot räta och sen dra isär tygerna så att du får "strecken" på utsidan.
 
 
Nu kör vi
 
Börja med att klippa ut mönsterdelarna,Om du har valt ett mönster utan något upop eller ner, och inte vill ha sömmen över tårna kan du sätta ihop de två mönsterdelarna till en hel, gläm då inte att räkna bort sömsmånen på 1 cm när du sätter ihop mönsterdelen. 
 
Jag använder ett tyg med pastellpärlor som inte har någon upp eller nersida men jag tycker att tåsömmen är snygg så jag väljer att göra strumpan i 2 delar. 
 
När du skurit ut delarna är det bra att göra en markering på delen som är ovansidan av strumpan, så man ser vad som är uppåt och neråt, den delen är kortare ner mot tån och det är lätt att lyckas vända åt fel håll om man inte ser sig för. 
 
 
 
Nu är det dags att börja sy, Lägg ihop ovansidan (mot tån) med tå-delen på undersidan av strumpan. ovansidan ska ligga underst när du syr. Sy med flatlocksöm rakt över. Jag har använt en lite bredare flatlocksöm (vänsternålen då jag har fått för mig att en bred söm känns mindre när den ligger slätt)
 
 
När du sytt sömmen viker du ut den och kollar att sömmen ser slät och fin ut och inte har vikt sig fel någonstans. 
 
 
 
 
Nu ska vi sy hälen, Då viker du strumpan, aviga mot aviga där hälkilen är. 
 
 
 
 
 
Sy sedan en flatlocksöm på varje sida. Se till att hela tiden ha samma sida uppåt nör du syr, annars viker sig sömmarna olika, jag föredrar att ha kanten på flatlocksömmen uppåt på hälen och för att få det så ska den korta delen ligga underst när du syr. 
När du sytt sömmarna slätar du ut sömmarna och kollar att de ser släta ut, här kan du oim du vill efter att du slätat ut sömmen sätta några stygn med hushållsmaskinen i ytterkanten av hälen fr att vara säker på att sömmen sitter ordentligt, jag gör det inte för strumpor som är för eget bruk, men ska jag ge bort eller om jag skulle sälja till någon skulle jag säkra att den sömmen sitter. Detsamma med sömmen som går på ovansidan av foten vid tårna, Syr du för att ge bort i present kan det vara bra att sätta några stygn även där så du vet att sömmen sitter. Jag har inte varit med om att de gått upp men "better safe than sorrry".
 
 
 
Nu är det dags att sy ihop strumpan. 
 
Vik strumpan fram i tån så den ligger dubbelt, då ovansidan har lite buktande kanter får man se till att undersidan följer kanten hela vägen. Att nåla kan vara en bra idé även om jag själv oftast är alldeles för rastlös och bara kör på. Att tänka på är när man syr sidorna är att sömmen vid tån och att sömmen vid hälen kommer in ordentligt i den nya sömmen, annars riskerar de sömmarna att sticka iväg och repa upp sig. 
 
När du sytt båda sidorna är det bara släta ut sömmarna.
 
 
Fäst alla svansar, sen får du sy ovansidan efter eget tycke, antingen fålla kanten eller sy en overlocksöm varvet runt, eller kanske kanta med vikresår eller nåt fint trosresår. 
 
Klart. 
 
 
 
 
Skicka gärna bilder på dina alster till jennie@jollyrogers.se så lägger jag upp dessa här i bloggen vid tillfälle :)
 
Extra stort tack till Runi Arntsen för provsömnad av mönster och för att ha fått svara på en trillion frågor och funderingar <3
 
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela