heltvanligdag.blogg.se

Vi är en helt vanlig familj i en helt vanlig förort. Vi bloggar om helt vanliga saker, en helt vanlig dag.

Mönster till virkade babyconverse

Publicerad 2015-05-30 15:49:00 i Mina gratis mönster, virkat & sytt,

  Nu har jag flyttat fram datumet på det här inlägget, så hoppas jag att alla som inte kunde få upp det här nu kan se det.... Ska se över vad som strular
 
 
Jag kommer att lägga ut mitt mönster här på bloggen.  Jag virkar en sko samtidigt som jag lägger upp mönstret så jag ber om ursäkt för att det tar tid och går stegvis. 

Mönstret är helt och hållet framtaget av mig och det har tagit mig timmar och en himla massa garn att komma fram till slutresultatet. Därför vill jag INTE att det kopieras å läggs ut (oavsett om ni gjort ändringar, ändrat språk etc etc, snälla respektera det. Den virkade skon får säljas, ges bort i present användas av era egna barn osv osv,  jag blir väldigt glad om ni ger mig en liten guldstjärna i kanten i samband med publicering av bilder:) maila mig gärna bilder på skorna när ni virkat ett par så jag får se resultatet (och lägga upp här) min mail: jennie@lindelo.se  om ni har feedback (nåt ni inte förstår, anser kunna förbättras eller bara vill säga nåt i största allmänhet lämna gärna en kommentar)

Vill man dela mönstret så går det jättebra att länka till den här sidan/bloggen.

 

Garn : Flox (mark & katten)

om du vill använda ett annat märke så är Flox är
varufakta :
100% Bomull.
50 gram/nystan - 140 meter
Stickfasthet:
slätstickning 24 maskor / 32 varv = 10 x 10 cm.

 

Färg 1, (sula och skosnören och bakgrund på märket)

Färg 2, (färg på skon)

Färg 3, ( detalj på sidan av sulan "strecken")

Färg 4,  ( stjärna, eller vad du väljer att ha för symbol))

Virknålar: 2,5 & 3,5

 

TIPS!

Du måste virka ganska hårt för att det ska bli bra, annars blir skon sladdrig, tycker du det är svårt att hålla det "tajt" kanske det kam hjälpa att gå ner till 2,0 i virknål. 

STORLEKAR

om man gör startkedjan på 17 maskor (5,5 cm lång kedja)blir skon omkring 9 cm lång och 4,5 cm bred.  (storlek 3-6 månader)

ska du virka till nyfödd kan du på sista varvet av sulan göra vanliga FM istället för HST. då minskar storkeken något på både bredden och längden. är det till en liten bebis (vissa får ju mindre bebisar än andra)  så kan du minska startkedjan med 2 och sedan räkna bort -2 i beskrivningen (det blir bara på undersidan av sulan du behöver hålla koll påmaskantalet med utgång från kedjan)

Vill du virka med ett 4/8 garn så går det med, resultatet blir jättefint men det krävs lite mer jobb, du måste virka ganska tajt, gå ner till nål 2,0 eller 1,5 (vad du tycker är mest passande för dig. skon blir nättare (ca 4 cm bred) längden måste ökas på kedjan, 19 maskor på startkedjan ger en 8cm lång sko)

vill du ha en större sko i detta garn är den bästa lösningen att göra det sista varvet på sulan 2 ggr, (varv 5 blir v5-v6)

 

 

BESKRIVNING

 

Sula

Börja med färg 1 (färg på sulan, jag använder rosa i denna beskrivning med virknål 2,5 (eller vad du väljer att använda)  kedja 17 maskor, mät kedjan så att du får en lika lång kedja på nästa sko, annars finns det stor risk att du har två olika skor och det är ju inte så skoj, jag sätter även 1 markör i maska nummer 17 för att hålla reda på positionen. 

 

 
 

V1, Börja i 16:e maskan du gjorde i kedjan, dvs den andra maskan från nålen.  2 FM i 1. 14FM.  3 FM i 1. (Sätt en markör i de mittersta av de tre så är det lätt att hålla räkning etc) vänd på kedjan 14FM. 2 FM i 1.  Avsluta med 1 SM i den "17" maskan ( där den första markören sattes). 

 

V2. Börja med en luftmaska och sätt markör i denna. 2FM i 1. 15 FM. 2 FM i 1. 1 FM (flytta markören till den nya maskan) 2 FM i 1. 15 FM. 2 FM i 1. SM i Första LM du gjorde som markören sitter i.  

 

V3. LM (sätt markören i denna). 2FM i 2. 15 FM. 2 FM i 2, 1 FM (markera). 2FM i 2. 15 FM. 2 FM i 2. SM i första LM.

 

V4. LM (sätt markör i denna).2 FM. 2 FM i 1. 17 FM. 2 FM i 1. 5 FM. 2 FM i 1. 17 FM.2 FM i 1. 2 FM. SM i LM med markören. 

V5.  2 LM (sätt markör i den sista du gör). 2 HST. 2 HST i 2. 17 HST.  2 HST i 1. 1 HST. 2 HST i 1. 3 HST. 2 HST i1. 1 HST. 2 HST i 1. 17  HST. 2 HST i 2. 2 HST. SM i LM med markör.

 
Nu är själva undersidan på skon klar.  
 
Sulans sida
 
V6. Byt till virknål 3.5 (om du använda 2,0 när du gjorde sulan kan du ta virknål 3,0 här, anpassa med 1,0 från vad du har valt för nål). Sätt markören i förra varvets smygmaska. Gör smygmaskor hela varvet runt och avsluta i sista maskan (där markören sitter) det ska vara 60 maskor inklusive smygmaskan när varvet gjorts, om du tappat eller ökat en maska månstans (mina förklaringar är säkert inte de bästa och kan säkert lätt feltolkas) håll koll på hur många maskor du har och i de nästkommande varven ska maskantalet vara detsamma som det antalet du har här, i mitt fall är det 60 st.
 
 
 
V7.  Byt tillbaka till virknål 2.5 (eller den nål du valde att använda).  Börja med en LM och fäst markören i denna.   Virka sedan FM i yttre maskbågen hela varvet runt, avsluta med SM i den markerade LM.

V8.- V10 LM (fäst markören) virka FM varvet runt (i båda maskbågarna) håll koll på antalet maskor, avsluta med SM i den markerade maskan.

Klipp av och fäst garnet. 


 

Vik sulan på längden och mät ut mittenmaskan på tåspetsen.  Med den mittersta maskan centrerad plocka ihop 9 maskor.  Alltså 4maskor på vardera sida om den du plockat fram. 

V1.  
Virka 9 maskor ( dessa har du alltså redan gjort) längst fram centrerat på sulan. gör 2 SM i  nästkommande maskor (de efter där du virkade din nionde maska på sulans kant) vänd på arbetet.
 
v2.
Nu har du i insidan på skon framför dig.  virka 9 FM i de 9 FM på föregående varv. gör 2 SM i sidan på skon (börja i maskan som är närmast de ursprungliga 9) vänd arbetet. 
 
V3 - V?
virka 9 FM i de 9 maskorna du gjorde i föregående varv (alltså inte i smygmaskorna) gör 2 SM i sidan på skon, vänd arbetet, fortsätt tills du har önskad längd på tån. på sista varvet gör du bara 1 SM i sidan på slutet.
 
klipp av och fäst garnet.
 
 
Skosida
 
Då har vi kommit till sidan på skon.  
byt färg till den färg du valt ut till din sko, jag har tagit svart den här gången.
 
V1.- virka hela kanten utmed skon från "tå till tå"
 
 
 
V2-V5.
starta med 1 LM, FM varvet ut.
 
 
V6.- V13. LM hoppa över 1 maska, FM till slutet av varvet, avsluta med att minska 1 maska på 2 näst sista maskorna, så efter mindkning finns det 1 fm kvar på varvet att avsluta med (det finns fler sätt att göra minskningar  på, men vanligast är att man virkar ihop 2 st maskor, hur jag gör ska jag visa senare) ( -2 maskor totalt på varvet) 
 
klipp av garn och fäst.
 
 
 
"skon kan upplevas som "sladdrig" i det hör läget, det ger sig efter plösen och skosnören kommit på plats. "
 
Ränder på sulan
virka 2 ränder på sulan, den översta går i skarven mellan sulan och skosulan och den går hela varvet runt, den andra börjar där tån slutar och går runt till motsvarande plats på andra sidan skon.
 
fronten på skon kan man göra lite olika. här har jag följt samma "varv" hela vägen runt, om man vill ha ett lite "rundare" utseende kan man snedda hörnet något och på så vis ser tån rund ut. 

 Plösen

V1.

plocka upp 9 maskor i kanten av tån. avsluta med 1 LM

V2. - V11

*9 FM .LM*

V12.

minska 1 maska i början och 1 maska i slutet. (7)

klipp av och fäst garnet.

Kanter

nu är ju egentligen själva skon klar och ger ett ganska sorgligt intryck med skokanter som rullat ihop sig och inte alls ter sig som du tänkt dig, du tycker nog att den ser ganska sned ut. men nu ska vi inte stressa upp oss :)  först ska vi virka en ytterkant på själva "sko-delen"   börja på skons högra sida ( med tån pekande framåt i samma riktning som dina egna fötter) virka utmed hela sidan med FM,  när du gjort det gör du samma sak på plösen.  fast vänd skon emot dig (som om skor sparkar på dig)  och börja på din högra sida. 

om du är som mig som i princip tar i från tårna när du virkar så håller skon en ganska bra form av sig själv nu, virkar man lite lösare så kan skon fortfarande se lite ledsen ut. 

 

FIXA FORMEN

okay, så nu saknas ju bara märket och skosnörena. men skon behöver snyggas till lite först, det klokaste är ju att fukta skon och sedan fylla den med papper och låta den torka, men det tar tid och kräver tålamod, vilket är en egenskap jag inte besitter, så jag sliter fram strykjärnet (garnet är 100% bomull och klarar av lite strykning, använder du nån akrylblandning (personligen använder jag bara 100% bomull när jag gör saker till barn, men om jag nu inte skulle det så skulle jag nog ta den sega vägen utan strykjärn)) och drar på full ånga och mediumvärme och stryker skon.   Akta så du inte har för hög värme och bränner garnet. 

 

Märket på sidan


jag gör en lite annorlunda form på skon för jag tänkte göra en "Hello Kitty baby converse" men för att göra ett runt märke brukar jag göra en magisk ring, sen gör jag 9 fm, drar ihop cirkeln med en SM, sen på nästa varv gör jag *2FM i 1/ 1 FM* varvet ut avslutar med SM.
 
Brodera önskad figur på märket och sy fast på sidan, håll lite koll så du inte sätter det för långt bak, har sett mänga bilder på folks virkade skor där det sitter helt fel. det kan underlätta att sätta dit skosnöret först.
 
Skosnöret gör jag genom att göra en kedja på 120 med nål 2,5, sen gör jag ett varv med FM.
 
Trä i skosnöret och sen är skon klar. 
 
om du inte gjort två skor samtidigt så är det nu dags att börja med sko nummer 2.
 
 
 
 
jag hoppas du blivit nöjd med resultatet och att beskrivningen inte gett dig för mycket huvudvärk. Lämna gärna en kommentar och maila gärna en bild på dina skor till Jennie@lindelo.se  Har du frågor eller kör fast tveka inte att fråga.
 
Ha det bäst /Jennie
 
 
*
 
  

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela